Iona en Keltische spiritualiteit

Hugo Moret

Datum/Tijd
22 jan 2019 | 19:30 - 21:30

Locatie
Wijkgebouw De Heul

Voortbordurend op de avond in het vorige seizoen over het verblijf van Berthel de Wit op Iona, organiseren Ds. Martine Wassenaar en Ds. Corrie Terlouw twee avonden over Iona. Een klein eiland in Schotland, dat een pelgrimsoord werd door een beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit. Deze beweging is ontstaan in Schotland en is ook invloedrijk in Engeland, Zweden en Nederland. Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente Boxtel en Ds. Martine Wassenaar maakten ook reizen naar Iona en willen daarover vertellen, aan de hand van foto’s en ander beeldend materiaal.
In de spiritualiteit van Iona is veel aandacht voor de aanwezigheid van God in de natuur. Dit blijkt onder meer uit de liederen, waarvan enkele ook gezongen zullen worden. Op deze manier is iets te proeven van de nieuwe oecumenische spiritualiteit die op Iona rond de Abdij is ontstaan. Ook historisch is Iona belangrijk. Al vele eeuwen is het een spirituele plaats, waar koningen, monniken en kunstenaars graag vertoefden. Dit blijkt uit de oude abdij, maar ook door enkele zeer indrukwekkende Keltische kruisen die daar te zien zijn. Dit zijn grote, gebeeldhouwde kruisen met symbolische voorstellingen, die vrij in het landschap staan. Ook over deze kruisen zal uitleg worden gegeven.
Het is ook de bedoeling om in 2019 een pelgrimage te ondernemen naar Iona, om de “thin place” zelf te proeven.
De deelnemers kunnen hierbij enkele hoofdstukken lezen uit het werk ‘Keltische spiritualiteit’ door Ian Bradley, ISBN 978-90-211-3671-4. Wie dat wil, moet dit boek zelf aanschaffen.
Datum: dinsdagavonden 22 januari, 19 februari
Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: de Heul
Kosten: € 5,50 inclusief koffie en thee